Oedeem is een bepaalde vorm van vochtophoping. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en het dikker worden van het lichaamsdeel waar het oedeem aanwezig is.
Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een operatie, een ongeluk, of door bestraling.
Soms is een niet goed werkend lymfesysteem aangeboren. De klachten kunnen zich in dat geval al vanaf de geboorte uiten, of later in de ontwikkeling optreden.
Bij lymfoedeem is er geen goede balans meer tussen de aanvoer en afvoer van het lymfevocht. Hierdoor zien we zwelling in het weefsel ontstaan.
Meestal zien we de zwelling in een arm of een been, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen.
Lymfoedeem wordt behandeld door een gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut. De behandeling kan bestaan uit:
* Compressietherapie: met behulp van bandages of een klittenbandsysteem wordt er druk gezet op de plek waar het oedeem zit. Zo wordt het lichaam geholpen om het overtollige vocht af te voeren. Ook kan er minder makkelijk nieuw vocht bij komen.
*Therapeutisch elastische kousen (steunkousen): als er voldoende afname van zwelling is, kan een steunkous aangemeten worden om het lichaam blijvend te helpen het vocht af te voeren.
*Manuele lymfedrainage: dit is een speciale massagetechniek die ervoor zorgt dat de delen van het lymfesysteem die nog wél goed werken, beter hun werk kunnen doen. Hierdoor kan een deel van de afvoer van het lymfoedeem worden overgenomen. In onze praktijk maken we gebruik van de nieuwste massagetechnieken volgens de ‘Fill & Flush’-methode.
*Oefentherapie: er zijn specifieke oefeningen die ervoor zorgen dat de afvoer van het vocht gestimuleerd wordt.
*Lymftaping: hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
Lymfoedeem is een chronische aandoening. Daarom kunnen deze behandelingen meestal vergoed worden uit het basispakket. Maar de eerste 20 behandelingen oedeemfysiotherapie moeten worden betaald uit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de soort aanvullende verzekering die u hebt gekozen, kan dat volledig vergoed worden. Kijk zelf in uw polis om na te gaan waar u recht op hebt.
Meer informatie over lymfoedeem en de behandelingen
Op onderstaande websites vindt u meer informatie over lymfoedeem en oedeemfysiotherapie:
www.lymfoedeem.nl
www.nvfl.nl
Voor de nieuwste therapie Fill & Flush bij lymfoedeem zijn we aangesloten bij de LTA: Lymfoedema Training Academy. www.lta-nl.com/fill-flush-therapeuten