Persoonlijke aandacht voor u
Specialistische fysiotherapie
Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven

Handrevalidatie en handtherapie

De hand is een veelzijdig onderdeel van ons lichaam en tot vele functies in staat. Met onze handen kunnen we ‘praten’, iemand een hand geven, een muziek instrument spelen of zware voorwerpen tillen. Je hebt je handen nodig voor je werk, zelfverzorging, hobby en sport.

Wat is handtherapie?

De hand en pols zijn complexe gewrichten. Aandoeningen in dit gebied, ook ogenschijnlijk kleine, kunnen al snel een belemmering geven in het dagelijks leven. Een goede behandeling is daarom belangrijk. Bij die behandeling wordt vaak hulp van een handtherapeut ingeroepen. Een handtherapeut is een fysio- of ergotherapeut die bij- en nascholing heeft gevolgd op het gebied van handtherapie. De behandeling kan bestaan uit wond/littekenbehandeling, oedeembestrijding d.m.v. zwachtelen, oefentherapie met als doel mobiliseren of spier versterken. Ook kan de handtherapeut spalken maken of aanmeten die de functie van de hand ondersteunen.

Handaandoeningen

-overbelastingsklachten van pezen
-hersteloperaties van pezen
-prothesen
-M.Dupuytren
-Carpaal Tunnel Release
-degeneratieve gewrichtsaandoeningen: reumatoide arthritis en arthrose
-breuken, luxaties en peesrupturen (Mallet Finger) 

Niet alleen de hand, maar de gehele arm behoort tot het werkgebied van de handtherapeut. Doordat in onze praktijk ook manueel therapeuten werkzaam zijn, kunnen klachten gerelateerd aan bewegingstoornissen in nek en borstwervelkolom, meteen worden meegenomen in de behandeling. Zeker bij al langer bestaande klachten zien we vaak dat in de nek en borstregio ook veranderingen ontstaan die de klachten in stand kunnen houden.

Polsaandoeningen
Een polsblessure is een letsel aan de pols. Meestal gaat het om een verzwikking. De banden en het kapsel rond de pols zijn opgerekt en soms gescheurd. Een val, waarbij het volledige gewicht met één hand wordt opgevangen, is meestal de oorzaak. Het kraakbeen of de banden in de pols kunnen beschadigd raken. Er ontstaat een zwelling en mogelijk een blauwe plek. Dit veroorzaakt drukpijn in en rond de pols en u kunt uw polsgewricht minder goed bewegen.

Ook overbelasting kan een blessure geven. Er is dan sprake van een chronische irritatie van het bindweefsel: spieren, pezen en banden, veroorzaakt door moeilijke of te zware sportoefeningen. Meestal heeft u dan pijn aan de pinkzijde van uw pols. Bewegen van het gewricht is pijnlijk.

Na een val op een uitgestrekte hand kan er ook een fractuur ontstaan van een of meerdere botjes in de pols. De specialist zal het beleid bepalen dan. Een pols fractuur wordt vaak met gips behandeld, met name als de stand van de breuk mooi is en de breuk stabiel. Gemiddeld gaat de pols dan 4 weken in het gips. 

Bij instabiele breuken of een slechte stand van het gewrichtsoppervlakte wordt een operatie geadviseerd. Er zal vaak een nabehandeling nodig om de stijfheid en functie in pols en hand te herstellen.

Wat kan de fysiotherapeut doen bij klachten aan hand en pols?
Onze handtherapeuten hebben specifieke opleiding gevolgd om uw hand- en polsklachten te behandelen.
Door oefeningen met u te doen kan de fysiotherapeut de spierkracht, coördinatie en beweeglijkheid in de hand en pols verbeteren. Bovendien kan een fysiotherapeut  u voorlichten over pijnverlichting en wat te doen bij zwelling. Indien nodig geven we ook littekenbehandeling.